Homepagina

Verhuur

Verkoop

Orgelbouw

Reparatie

Lofwerk

Beelden

Karton en boeken

Geschiedenis

Actueel en
nieuws


Contact

 


Geschiedenis van het bedrijf

60 jaar geleden werd de grondslag gelegd van dit orgelbedrijf. Jan van Eijk was 15 jaar toen hij zijn eerste orgel stemde. Een orgel van zijn vader, die op de kermis reisde met een luchtschommel en een zweefmolen Dat de liefde voor orgels al vroeg aanwezig was, bewijst het feit, dat hij op vierjarige leeftijd op de schouders zat van ome Gijs Perlee (de toenmalige orgelstemmer van zijn vader) om te zien wat hij aan het doen was. Hij mocht ook in zijn lijmpot roeren

Het stemmen leerde hij van Henk MŲhlmann, volgens kenners de beste. Vele orgels werden door hem, tijdens het kermisseizoen nagezien en gestemd. Nadien werden ook orgels in de winter gerestaureerd en ook een klein orgeltje gebouwd (Klein Duimpje).

In 1979 kwam het eerste 51 toets orgel uit de fabriek. Hij had inmiddels een grote hal gebouwd aan de Twelloseweg in Terwolde. Het kreeg de naam "De Rembrandt ". In Holland zijn series orgels geweest met namen van bepaalde gegevens zoals de Dierenriem (de Boogschutter en de Tweelingen). Ook landslieden (de Turk en de Moriaan).

Jan van Eijk is een eersteklas schilder en begon toen aan de Schildersreeks waaronder: de Rembrandt, Frans Hals, Johannes Vermeer, Paules Potter, Jan Steen, Pieter Breughel, de Vincent van Gogh en natuurlijk de Ruisdael. Op al deze orgels werd een beroemd schilderij gecopieerd van de betreffende schilder.

Toen zijn eerste orgel klaar was en in Roermond gepresenteerd, werd gesuggereerd dat de Rembrandt een gelukstreffer was. Het tegendeel heeft Jan bewezen door meer dan dertig 51 toets orgels te bouwen samen met zijn twee zoons Huug en John. En over de wereld te exporteren (Engeland, Japan, Finland, Amerika en Aruba).

Voor zichzelf heeft de firma een 51er gebouwd, genaamd de Anton Pieck. Waarvan het front mede is ontworpen door Anton Pieck zelf. Voor het copieren van zijn tekeningen heeft Jan hij toestemming gekregen van de kunstenaar zelf en deze maakte voor de kap een speciale tekening, voorstellende Anton Pieck in zijn atelier.

Ook werd door de heren van Eijk een groot concertorgel gebouwd: de Ruisdael. Dit orgel is zeven meter lang, speelt op 90 toets Frei gamma en heeft 14 registers. Alle schilderingen zijn ook nu weer copieŽn, waarvan de bekendste de Molen bij Wijk bij Duurstede. Voor dit orgel heeft hij van Carel Frei Jr vele mensuren gekregen. Hierdoor is een geweldig orgel ontstaan dat door zijn uitstraling en klank voor veel buitenlandse evenementen wordt uitgenodigd. (Frankrijk, Engeland, Zwitserland en Duitsland. De van Eijk orgels hebben een specifieke heldere klank en het schilderwerk is uniek met de vele copieŽn van beroemde schilderijen.

De samenwerking met zijn twee zoons is ook uniek te noemen. Zij vullen het werk van hun vader geweldig aan. John is de frontenbouwer. Hij is de ontwerper en maakt ook het beeldhouwwerk zelf. Fronten kunnen naar eigen ontwerp in overleg samengesteld worden. Hij kan ook intoneren (onder meeluisteren van zijn vader) maar heeft toch hetzelfde gehoor als zijn vader. Huug daarentegen is meer de houtbewerker. Hij maakt de kasten, de tollenbakken en pijpwerk. Alles met een precisie en afwerking alsof het in de huiskamer moet komen staan.

De orgels zijn een lust voor het oog, zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde .

Hieruit blijkt iedere keer weer de liefde voor het vak van de Firma Jan van Eijk & Znn